SVGSMILEO

Mikä aiheuttaa hampaiden kellastumista?

2 minutes | 13 huhtikuun, 2020

Hampaiden luonnollinen sävy riippuu monesta asiasta. Hammasrivistön valkoisuuteen vaikuttavat tekijät ovat osin geeneissä ja esimerkiksi hammasluun väriä ei voi juurikaan muuttaa muuten, kuin laittamalla hampaisiin laminaatit tai ottamalla implantit. Geenien lisäksi ja niitä enemmän hampaiden värjäytymiseen vaikuttavat kuitenkin elämäntavat. Hampaiden keltaisuus saattaa johtua kahvin, teen tai punaviinin säännöllisestä juomisesta, paljon sokeria tai happamia ainesosia sisältävien tuotteiden nauttimisesta, tupakoimisesta tai nuuskan käytöstä. Yllättäen myös kohtuudella hampaiden terveyttä ylläpitävän fluorin liikakäyttö saattaa aiheuttaa hampaiden kellastumista. Myös tietynlaiset lääkitykset, kuiva suu tai erilaiset suun terveyden ongelmat saattavat muuttaa hampaiden raikkaan valkoisuuden epätoivotun keltaiseksi. (Lähde: healtline.com)

Jos hampaasi kaipaavat raikastusta, kokeile näitä keinoja

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkastella omia hampaiden hoitoon liittyviä rutiineja. Varmista, että peset hampaat huolellisesti kaksi kertaa päivässä suositellun kolmen minuutin ajan. Kiinnitä huomiota myös oikeanlaiseen hammasharjaan. Sopivan kokoinen hammasharjan pää varmistaa, että pääset puhdistamaan myös ahtaat välit. Sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa, sillä sen teho on kiistaton verrattuna käsipelillä tehtyyn hampaiden harjaamiseen. Hammasvälit puhdistuvat parhaiten hammaslangalla ja ihan lopuksi suun voi raikastaa vielä suuvedellä. 

Jokapäiväiset hampaiden hoitorutiinit ovat tärkeitä, mutta on myös suositeltavaa käydä tarkistuttamassa hampaiden kunto säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaslääkäri pystyy näkemään mahdolliset alkavat kiillevauriot ja reiät sekä arvioimaan suun kokonaisvaltaista terveyttä. Säännöllinen hammaslääkärillä käynti on myös tae siitä, ettei eteen tule yllätyksiä, jotka vaativat isomman hoito-operaation suuhun. Reiät hampaissa saattavat edetä ja äityä pahaksi salakavalasti. Rikkoontunut hampaiden pinta on niin terveysriski kuin esteettinen haitta. 

Hammaslääkärin lisäksi suuhygienistillä käynti kannattaa ottaa osaksi säännöllistä hammashuoltoa. Suuhygienisti on erikoistunut nimenomaan suun puhtaana pitämiseen ja osaa antaa yksilöllisiä vinkkejä hampaiden hoitoon ja sopivien tuotteiden valintaan. Suuhygienistin suorittama hampaiden puhdistus poistaa haitallisen plakin lisäksi myös tummentumia. Jos harkitset hampaiden valkaisua, kannattaa ehdottomasti käydä ensin suuhygienistin vastaanotolla puhdistamassa hampaat ja varmistamassa suun terveys. Monesti puhdistuksen jälkeen hampaiden väri kirkastuu huomattavasti, eikä valkaisua välttämättä tarvitse edes tehdä. Mikäli koet kuitenkin tarvitsevasi valkoisemman lopputuloksen, huolellisesti plakista puhdistetut hampaat ovat antavat valkaisuhoidoille paremman mahdollisuuden loistavaan lopputulokseen.