SVGSMILEO

Käyntikorttina hymy – pidä huolta hyvästä ensivaikutelmasta

3 minutes | 13 huhtikuun, 2020

Ensivaikutelma uudesta henkilöstä syntyy sekunneissa. Ihmisen mieli on kouliintunut arvioimaan kanssakulkijan salamannopeasti tutkiskelemalla ilmeitä, eleitä ja kehonkieltä. Kun tapaamme meille tuntemattoman henkilön, hymy on universaali viesti siitä, että olemme liikkeellä hyvällä tarkoituksella. 

Tulkitsemme automaattisesti tuhansia viitteitä uudesta henkilöstä perustuen yleisiin mielikuviin sekä myös omiin aikaisempiin kokemuksiimme. Niinpä myös se, minkälainen hymy meitä kohtaa, pitää sisällään paljon viestejä meille aiemmin tuntemattomasta henkilöstä. Se, pilkottaako meitä vastaanottavan hymyn takaa tasainen ja valkoinen hammasrivistö vai kellertävä ja vinoon painunut purukalusto, on tärkeä osa ensivaikutelmaa. Vahvat, valkoiset ja terveet hampaat ovat merkki siitä, että henkilö arvostaa itseään ja pitää itsestään hyvää huolta. Kaunis hymy tarkoittaa todennäköisesti sitä, että henkilö kuuluu hyvinvoivaan yhteiskuntaan, jossa terveydenhoitoon on panostettu. Suun terveydellä on kiistaton yhteys myös kokonaisterveyteen. Asia ei tietenkään oikeasti ole niin mustavalkoinen, mutta ensivaikutelmaa luodessa ihminen on taipuvainen turvautumaan yleistyksiin ja stereotypioihin.

Raikkaan hymyn saavuttamiseksi ovat kaikki turvalliset keinot sallittuja

Suomessa suun terveydenhuolto on ollut jo pitkään hyvällä tasolla, mutta kuten tiedämme, elintavoilla sekä geeneillä on myös oma vaikutuksensa siihen, miltä hammasrivistömme näyttää. Synnynnäinen purentavika saattaa saada hampaat vinoon oikomishoidoista huolimatta ja hampaiden luonnollinen valkeus himmenee väistämättä iän myötä. 

Onneksi nykypäivänä on mahdollista ottaa lisäkeinoja käyttöön, joilla voi oleellisesti parantaa hampaiden ulkonäköä sekä samalla vaikuttaa siihen, minkälaisen ensivaikutelman itsestään antaa. Perushygienian roolia ei voi liikaa painottaa, mutta kun on varmistunut, että hygienia-puolella on kaikki kunnossa, voi alkaa tekemään ekstra toimenpiteitä, joilla omaa ensivaikutelmaan vahvasti vaikuttavaa hymyä voi kaunistaa. 

Hampaiden valkaisuhoidot ovat helppo ja nopea tapa raikastaa hymyä. Markkinoilta löytyy monta erilaista tapaa pitää yllä hampaiden valkoisuutta turvallisesti. Hammaslääkärit ja suuhygienistit tekevät tehokkaita hampaiden valkaisuja. Jos tilanne on todella paha, on mahdollista korvata omat hampaat implanteilla tai päällystää ne laminaateilla. Myös kotikonsteja on saatavilla monenlaisia. Kannattaa pohtia, sopiiko itselle paremmin vaikkapa jokapäiväiseen käyttöön sopiva aktiivihiilijauhe vai kuuriluontoiset valkaisuhoidot, joiden tehoa voi vahvistaa UV-valolla. 

Ensivaikutelmaan on hyvä panostaa, sillä se vaikuttaa elämäämme monella saralla. Hymyllä on uskomattoman voimakas vaikutus useisiin elämäämme määrittäviin asiaan, niin työhaastattelun onnistumisen kuin puolison löytämisen saralla. Hymy saa elämän tuntumaan mukavalta ja se myös tarttuu muihin. Kaunista hymyä kannattaakin tavoitella kaikin keinoin, tietysti turvallisuus mielessä pitäen.