SVGSMILEO

Kaunis hymy ja terve suu kulkevat käsi kädessä

3 minutes | 8 huhtikuun, 2020

Kaunis hymy jää mieleen ja säteilee iloa myös ympärille. Puhtaat, terveet ja valkoiset hampaat ovat terveyden perusta ja ilo silmälle. Useimmat meistä pitävät hyvin huolta suun terveydestä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä ja käymällä hammaslääkärillä säännöllisin väliajoin. 

Suurimmalla osalla vierailu suuhygienistin vastaanotolla on vuosittainen rutiini ja myös hammaslangan käyttö on hyvin hallussa. Edellä mainitut perusasiat onkin hyvä tarkistaa kuntoon heti ensimmäisenä, mikäli kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, hampaiden reikiintymisestä tai plakin aiheuttaman hammaskiven kertymisestä. Säännöllinen hampaiden hoitaminen ja puhdistaminen pitävät yllä suun terveyttä, mutta ajan mittaan tapahtuvaan kellastumiseen on onneksi tarjolla myös täsmäkeinoja. 

Näillä ylläpidät valkoista hammasrivistöä kotikonstein – viisi vinkkiä!

Vahva kiille suojelee hammasluuta reikiintymiseltä sekä värjäytymiltä. Panosta siis erityisesti kiilteen ylläpitoon. Ota nämä vinkit talteen ja osaksi päivittäistä rutiinia. 

1. Harjaa hampaat aamulla ennen aamupalaa tai aikaisintaan puoli tuntia syömisen jälkeen. Happohyökkäys heikentää kiillettä hetkellisesti ja harjaaminen heti syömisen jälkeen saattaa aiheuttaa siihen vaurioita.

2. Ota hellästi valkaiseva hammastahna päivittäiseen käyttöön. Kysy suositus suuhygienistiltä! 

3. Panosta hyvään sähköhammasharjaan. Sähköhammasharjan avulla hampaistasi tulee todistetusti puhtaampia ja niissä olevan ajastimen avulla myös harjaat todennäköisemmin suositellun kolmen minuutin ajan. Riittävän pitkä harjausaika on tärkeää myös sen takia, että hammastahnalla on riittävästi aikaa vaikuttaa.

4. Käytä fluorihammastahnaa. Fluori auttaa ylläpitämään vahvaa hammaskiillettä ja vahva hammaskiille taas suojelee hampaita tulevilta värjäymiltä.

5. Käytä säännöllisin väliajoin hampaiden tummentumien poistamiseen suunniteltuja tehotuotteita, kuten valkaisevaa aktiivihiilijauhetta tai hampaiden valkaisuun suunniteltuja kotihoitoja. Muista kuitenkin tarkistaa, että käyttämäsi tuotteet ovat turvallisia!

Ammattilaiset tarjoavat tehokkaita hoitoja hampaiden valkaisuun – myös kotikonsteja löytyy

Hammaslääkäriasemat tarjoavat erilaisia hampaiden valkaisuun ja tummentumien poistoon tähtääviä hoitoja. Ammattilaisen luona käydessä voikin olla varma siitä, että tummentumien poisto tehdään hellävaraisesti, eikä vaaraa esimerkiksi hampaiden terveydelle äärimmäisen tärkeän kiilteen vahingoittumiselle ole. Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävät hoidot ovat tehokkaita. Valitettavasti turvallisesti ja asianmukaisesti tehtynä yleensä ne ovat yleensä myös melko hintavia. 

Onneksi raikasta hymyä on myös mahdollista pitää yllä myös kotona. Kaikista parhain vaihtoehto ja todennäköisesti myös halvin on tietysti välttää värjäävien ruokien tai juomien nauttimista kokonaan sekä lopettaa tupakointi tai nuuskan käyttö. Ennaltaehkäisyyn kannattaakin satsata, mutta kukapa nyt haluaisi ikuisesti kieltäytyä lasillisesta punaviiniä, kupillisesta kahvia tai olla nauttimatta nauttimatta vaikkapa terveellisistä tuoreista mustikoista? Onneksi elämästä voi nauttia ja samalla hymyillä leveästi valkoinen hammasrivistö loistaen. Edulliset ja helppokäyttöiset kotona tehtävät valkaisuhoidot ovat erinomainen lisä perushammashuoltoon.